RÖSTHÄLSA
DU HAR BARA EN RÖST.
Det första en talare eller sångare måste lära sig är att behålla rösten. Förutom de omedelbara fysiska och psykiska obehag röstbesvär och heshet kan medföra, riskeras även framtida kroniska röstskador om inte problemen åtgärdas direkt. Vänta inte!
Vi hjälper Dig
Under våra coachingsessioner kan vi hjälpa dig att utvärdera om dina röstproblem kan lösas med röstteknik. Vi har både ett program för 'akut hjälp' för teknikrelaterad heshet, samt strategier för att långsiktigt komma tillrätta med dina röstproblem och börja kunna uttrycka dig obehindrat och som du vill, genom tal och/eller sång.
Bilden illustrerar den onda cirkeln som kan uppstå när felaktig röstteknik leder till röstskador och symptomen åtgärdas men inte orsaken. (C) CVI
Välkommen på coaching hos oss. Du kan beställa önskad form och omfattning här och sedan själv boka dina tider i vår onlinekalender med hjälp av ordernumret du får vid köpet. Du kan även gå direkt till kalendern och undersöka så att det finns tider som passar dig. OBS - just nu bokas tider endast via personlig kontakt.
1-1 Coaching med Annika Holmberg
Allmän coaching/förändringscoaching, röstvård, talträning- eller sånglektioner med Annika Holmberg. Här finns mer information om innehållet i sångundervisning, om talcoaching eller allmän coaching & psykologi.
Välj mellan
45 minuter - enkelsession (bokas ej för tillfället)
90 minuter - dubbelsession
180 minuter - halvdag 2 x 90 min + paus
Vid beställning erhåller du ett ordernummer att uppge när du bokar tid för dina sessioner i
Enstaka sessioner är giltiga för tidbokning inom 1 månad och utnyttjande inom 2 månader. Boka in dina tider i förväg med en gång för att säkra att du får de tider du önskar!
ÄR DU HES JUST NU?
Heshet vid sjukdom
Det är normalt att ibland bli hes om man drabbas av t.ex. en förkylning. Alla förkylningar orsakar inte heshet, men om stämbanden blir inflammerade och svullna uppstår heshet. Om du under en kortare period är sjuk och i samband med detta blir hes, ska du sköta om dig enligt allmäna sjukvårdsråd. När du är hes är det viktigt att du vilar rösten eftersom det annars kan uppstå röstskador och/eller röstteknisk problematik efter sjukdomen gått över. En vanlig förkylning är tyvärr ofta inkörsport till röstproblem om man inte respekterar kroppens behov av vila och läkning. Om du "måste" prata eller sjunga, gör det inte på annat sätt än du brukar (t.ex. försök inte göra det "försiktigare"), men gör det så lite som möjligt. Inget gig är så viktigt att rösten är värd att offras. Om hesheten varar flera veckor ska du söka vård hos en ÖNH-mottagning*. Gemene husläkarmottagningar har varken utrustning eller kunskap att titta på dina stämband så gå direkt till någon som är specialiserad på detta. För att få träffa en specialist behövs remiss. Detta kan du få via din husläkare eller t.ex. via onlinetjänster som KRY och Min Doktor.
Om du är hes p.g.a. sjukdom ska du inte boka tid hos oss förrän du blivit frisk igen.
Heshet utan sjukdom....
Om du blivit hes i samband med att du ansträngt rösten, t.ex. efter en festkväll, ett övningspass eller en konsert, inspelning, föreläsning eller någon form av samtal, har din heshet troligen att göra med slitsam röstteknik. Då finns det möjlighet att sund röstteknik direkt kan få bort hesheten, vilket vi har en konkret arbetsmetod för, som du också kan lära dig att utföra på dig själv. Detta är sant om påfrestningen på stämbanden varit kortvarig och/eller inte (ännu) orsakat någon svullnad.
- med "livsviktigt" framträdande ikväll/imorgon
Först bör du överväga om gigget är viktigare än resten av livets dagar med en röst. Om svaret är ja är du välkommen till oss för akut hjälp för heshet. Om det finns möjlighet ska du först besöka en ÖNH-läkare* under dagen för att ta reda på om svullnad uppstått då detta inte är något vi kan veta utan att en läkare med särskild utrustning undersöker dina stämband. Om svullnad visar sig ha uppstått, kan arbetet vi gör för att introducera korrekt röstteknik hjälpa dig "ta dig igenom" framträdandet samt minska slittaget under ditt framträdande så att påfrestningen blir "mindre illa". Vi kan dock aldrig rekommendera röstprestationer med svullna stämband, så du måste vara medveten om riskerna att göra detta. Om svullnad inte uppstått än däremot, kan vårt program potentiellt eliminera hesheten helt så du är back in business före det är dags för ditt framträdande!
- eller önskan om att bestående komma tillrätta med problematiken
Först bör du vila din röst tills hesheten är borta (om detta tar mer än 2 veckor ska du söka vård). Sedan är du välkommen till oss för att inleda din röstutveckling och se till att problemet inte uppstår igen. Det går att tala och sjunga i alla stilar och med alla typer av karatärer, tonlägen, ljudstyrkor och uttryck på ett sunt sätt. Du behöver alltså inte ge avkall på hur du vill uttrycka dig för att kunna hålla rösten frisk. Däremot kan du behöva förändra invanda beteenden, för att kunna uppnå nya resultat.
Det är inte coolt att vara hes
Bland vokalister inom råare stilar och t.ex. i vissa ungdomsgrupper kan heshet vara felaktigt förknippat med något åtråvärt, men det finns bara vinster med att ha en frisk och kapabel röst och bara förluster med motsatsen. Vissa tycker det är coolt att uttrycka sig med våldsamma effekter som grunt, false-cord, vocal fry m.m. - det tycker vi med! Härligt nog går det att göra alla dessa ljud på ett sunt sätt. Att sjunga med svullna stämband därmot, med eller utan önskan att uttrycka sig med den heshet som då följer, är något man gör om man inte förstår hur rösten funkar och skulle kunna liknas vid en trummis som ristar hål i sina trumskinn innan spelningen. Skillnaden är dock att trummisen kan köpa nya. Om du är professionellt aktiv vokalist eller vill bli, så är det första du behöver lära dig att behålla din röst, annars finns det ingen karriär att se fram emot. Att sedan bli proffs på det man gör och kunna sitt eget instrument utan och innan, det är coolt. Vi hjälper dig gärna att bli expert på din röst.
* ÖNH (öron, näsa hals)-läkare som diagnostiserar röstbesvär bör ha tillgång till särskild utrustning så att de t.ex. kan undersöka och filma stämbandens arbete. I Stockholm finns detta på t.ex. Stockholms Foniatriska Klinik. Kontrollera i förväg att kliniken du besöker har tillgång till nödvändig utrustning, alla ÖNH-mottagningar har inte det. OBS - nya regler gör att det numera krävs remiss för att komma till 'röstläkare'. Kontakta sjukvårdsupplysningen eller din vårdcentral för mer information.